6-miesięczna Ocitavia II z akumulatorem Varty nie zapala!!!

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Biedrona
    Classic
    • 2010
    • 1

Witaj
  • krzycho79vp
    Classic
    • 2009
    • 9

Witam wszystkich. Jestem na tym forum poraz pierwszy ze wględu na to że moja Skoda nawaliła poraz pierwszy. Od kilku dni mam problem z zapaleniem na zimno.
    Problem polega na tym, że podczas rozruchu odłącza się akumulator i załącza się dźwięk syrenki wykrywającej spadek napięcia.
    Stwierdziłem, że to może słaby Akumulator (6 misięcy, trasy po minimum 80km dziennie).
    Naładowałem go odpowiednim prądem.
    Działało 3 dni - dokładniej do Sylwestra.
    Od Sylwestra przez dwa dni z wiadomych powodów nie jeździłem . Dziś próbowałem ponownie odpalić autko i śmignąć gdzieś w góry. No i klapa. Znowu ten sam objaw.
    Znalazłem gdzieś na forum wzmiankę, że były jakieś skody z fabrycznie wadliwymi akumulatorami ale nic więcej nie znalazłem.
    Czy kogoś dotknęła taka usterka i czy wiecie może jak temu zaradzić.
    Boję się, że jak oddam do serwisu to będę miał kilka dni bez autka a oni będą się zastanawiali co się stało i wciskali mi jakieś ściemy.
    Z góry dziekuję za jakąkolwiek pomoc.

Komentarz

• marekzu
      L&K
      • 2007
      • 1412
      • Superb II combi (3V5)

jesli auta na gwarancji to walic do nich - wymiana aku na nowy

Komentarz

• JanuszSz
        RS
        S_OCP Member
        • 2007
        • 2835
        • Superb II combi (3T5)

krzycho79vp, Ewidentnie słaby ,nietrzymający prądu akumulator.Tylko serwis,lub zakup nowego nie oglądając się na gwarancję.Ale to wydatek ok.400 PLN.
        Zbilansowana dieta to piwo w obu dłoniach.

Komentarz

• krzycho79vp
          Classic
          • 2009
          • 9

Zastanawiam się jeszcze czy w serwisie nie będą mieli "jakiegoś ale" że ładowałem sam swój akumulator. Pewnie przed wymianą na nowy wymyślą jakąś teorię, że na pewno go źle naładowałem i uszkodziłem. Ale zapewniam, że zrobiłem to profesjonalnie ładowarką skonstruowaną przez siebie z ciągłym pomiarem prądu i regulacją napięcia. Wielu już ta ładowarka dobrze aku naładowała. Oczywiście panowie z serwisu nie będą tego słuchali. :?

[ Dodano: Sob 03 Sty, 09 16:32 ]
          koledzy a czy może to być jakieś zwarcie w instalacji albo jakaś usterka w podzespołach samochodu. Czy ktoś wie jaki powienien być normalny spoczynkowy prąd pobierany przez zgaszony samochód. Może jakieś urządzenie (np alarm) pobiera zbyt wiele prądu na postoju i dobija akumulator.
          Z innej strony to akumulator 61Ah do diesla 1,9Tdi to jakaś pomyłka moim zdaniem. W Carismie miałem chyba 78Ah a kolega w Citroenie saxo 1,5D ma 68Ah. Na czym Skoda chce oszczędzić??

Komentarz

• szkoda
            RS
            S_OCP Member
            • 2005
            • 22543

Zamieszczone przez krzycho79vp
            Zastanawiam się jeszcze czy w serwisie nie będą mieli "jakiegoś ale" że ładowałem sam swój akumulator.
            no bez przesady, poza tym nie musisz sie akurat z tego spowiadac jeśli nie chcesz

ja się zastanawiam, czy to aku, czy może coś ciągnie prąd i wyszło to jak się zrobiło zimno...

[ Dodano: Sob 03 Sty, 09 16:35 ]
            koledzy a czy może to być jakieś zwarcie w instalacji albo jakaś usterka w podzespołach samochodu. Czy ktoś wie jaki powienien być normalny spoczynkowy prąd pobierany przez zgaszony samochód. Może jakieś urządzenie (np alarm) pobiera zbyt wiele prądu na postoju i dobija akumulator.
            no wlasnie

Z innej strony to akumulator 61Ah do diesla 1,9Tdi to jakaś pomyłka moim zdaniem. W Carismie miałem chyba 78Ah a kolega w Citroenie saxo 1,5D ma 68Ah. Na czym Skoda chce oszczędzić??
            ale z jeszcze innej jesteś z tym problemem raczej odosobniony, mi przez 4 zimy w BKD i 2 w BXE jeszcze się coś takiego nie zdarzyło (odpukać)...

[ Dodano: Sob 03 Sty, 09 16:36 ]
            tyle, że nie wiem jakie u mnie siedzą akumulatory, nie zaglądałem tam
            saport techniczny baj DGW
            była BKD+DSG '05 120kkm
            była BXE '08 190kkm
            no i nie ma :-)

Komentarz

• krzycho79vp
              Classic
              • 2009
              • 9

Gdyby ktoś jendak wiedział jaki pobór prądu na postoju z wyłączonymi światłami i zgaszonym silnikiem powinna pobierać elektronika tej skody to proszę o info. Zmierzę to sobie jutro jak będzie widno i dojdę do tego czy to kiepskie aku, czy zwarcie w elektronice.
              Swoją drogą to nie wiem czym kierowali sie konstruktorzy Octavii II wkładając automatyczne zapalanie się świateł mijania. Zanim odpalę silnik tuż po przekręceniu kluczyka zapalają się światła pobierając na starcie kilka ładnych amperów. Czy można to jakoś wyłączyć?

Komentarz

• salvado
                Rider
                S_OCP Member
                • 2005
                • 314

krzycho79vp,
                jeśli nie boisz się miernika , to spróbuj najpierw zmierzyć, czy aku jest poprawnie ładowane. Przy włączonym silniku napięcie ładowania pwinno wynisić 14,2-14,5 V.
                Staram się pisać poprawnie po polsku.

Komentarz

• szkoda
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2005
                  • 22543

Zanim odpalę silnik tuż po przekręceniu kluczyka zapalają się światła pobierając na starcie kilka ładnych amperów. Czy można to jakoś wyłączyć?
                  można, VAGiem albo ASO, ale to też nie jest ten problem, wiele osób używa tego "trybu skandynawskiego"

[ Dodano: Sob 03 Sty, 09 16:58 ]
                  była BKD+DSG '05 120kkm
                  była BXE '08 190kkm

Komentarz

• krzycho79vp
                    Classic
                    • 2009
                    • 9

Cenna uwaga . Nie boję się i mierzyłem to tuż po założeniu naładowanego pierwszy raz akumulatora. Było 14,35V przy załączonym silniku i włączonych światłach postojowych. Na światłach mijania nie mierzyłem.
                    Dodam jeszcze, że jak jeździłem autkiem codziennie to nie było żadnych problemów z odpalaniem. Coraz bardziej podejżewam, że jest to zwiększony pobór prądu przez elektronikę samochodu.

Komentarz

• salvado
                      Rider
                      S_OCP Member
                      • 2005
                      • 314

krzycho79vp, no to zostaje Ci pomiar poboru prądu przy stacyjce na OFF
                      Staram się pisać poprawnie po polsku.

Komentarz

• krzycho79vp
                        Classic
                        • 2009
                        • 9

szkoda, a czy możesz powiedzieć co to jest ten tryb VAG? Moze to głupie pytanie ale ja nie znam tego pojęcia. Dodatkowo zastanawiam się nad spomnianym przez ciebie "trybem skandynawskim" - cóż to takiego. Ja mam O2 Ambiente - prawie golas. Żadnyh maxidot'ów, podgrzewanych foteli, nawet radio mam nie . Tak więc wątpię, że posiadam jakiś tryb skandynawski. Oczywiście temat dla mnie dość obcy.

Komentarz

• szkoda
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2005
                          • 22543

mówię o kompie diagnostycznym - VAG

a tryb skandynawski z tego co mówisz masz załączony - światła świecą cały czas od przekręcenia kluczyka
                          była BKD+DSG '05 120kkm
                          była BXE '08 190kkm

Komentarz

• shado
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 5315
                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Ja bym jednak sprawdził czy wszystkie urządzenia idą rzeczywiście do sleepa. Bo jeśli którekolwiek z urządzeń nie pójdzie do sleepa i będzie gadało cały czas po CANie to inne urządzenia też nie pójdą do sleepa tylko będą nasłuchiwały czy czasem komunikacja nie jest kierowana do nich. Spróbuj się wpiąć szeregowo pomiędzy klemę i akumulator i zmierz jaki jest pobór prądu po kilku i kilkunastu minutach od zamknięcia auta z pilota.
                            BIURO RACHUNKOWE WIELICZKA KSIĘGOWOŚĆ WIELICZKA

SPRZEDAM OII 1.9TDI Elegance 2007

Komentarz

• krzycho79vp
                              Classic
                              • 2009
                              • 9

"szkoda", dzięki za konkretną opdpowiedź.
                              "shado", dzięki za poradę. Jutro rano będę mierzył. Martwi mnie tylko to że, jak załącze centralny zamek i uruchomi się alarm to będę miał problem z otwartą maską silnika. Alarm sygnalizuje jej otwarcie. Pewnie będę musiał przedłużyć sobie kabelki i wypuścić przez grila chłodnicy. Notabene gdzie znajdę dokładny opis silnika. U ciebie widzę jakieś 1.9 TDi BXE - chodzi mi o to BXE. Jak się rejestrowałem to nie bardzo wiedziałem co mam wybrać i wybrałem ocję inne.

Komentarz

• pantol
                                Elegance
                                • 2004
                                • 754

. Czy ktoś wie jaki powienien być normalny spoczynkowy prąd pobierany przez zgaszony samochód. ?
                                Kolego, prąd pobierany przez zamknięte i czuwające na alarmie auto powinien zmieścić się w granicach max 0,02 A.
                                Obrazowo rzecz ujmując gwarantuje to nam "upływ pojemności" aku w ciągu 24h rzędu 0,48 Ah. Do tego dochodzi spadek wydajności przy niskich temperaturach. Ale jak widzisz, przy takim poborze prądu i auto ze sprawnym aku musiałoby stać miesiąc, żeby znaczaco starcić zgromadzony ladunek.
                                Sprawdź, jaki masz pobór prądu, gdy auto jest zaparkowane z włączonym alarmem. Wtedy bedziemy w stanie oszacować czy właśnie tam leży problem!
                                Jarek "Vinci"

Komentarz

• krzycho79vp
                                  Classic
                                  • 2009
                                  • 9

Dzięki "pantol".
                                  Sprawdzę jurtro i dam znać. :arrow:

Komentarz

• pantol
                                    Elegance
                                    • 2004
                                    • 754

krzycho79vp, znalazłem jeszcze gdzieś w necie jak to zrobić, bo nie chciało mi się samemu tego wypisywać :szeroki_usmiech

Cytuję:
                                    "1. Otworzyć maskę silnika, jeśli ktoś ma alarm, zabezpieczyć czujnik masowy otwarcia maski, aby wskazywał na zamkniętą maskę.
                                    2. Zamknąć samochód, centrala, itd. tak, jakbyśmy zostawiali samochód np. na noc (w szczególności: nie może się świecić lampka w kabinie i nic, co bierze prąd, a brać go nie powinno).
                                    3. Poluzować nakrętkę klemy akumulatora.
                                    4. Teraz najtrudniejsze: ustawić amperomierz na mały zakres (spodziewamy się prądu w granicach 20 mA - to jest jeszcze do przyjęcia, jeśli większy - to za dużo). Żeby zmierzyć ten prąd spoczynkowy: jeden z zacisków miernika przykładamy (i nie puszczamy) do klemy, drugi do zacisku ołowianego akumulatora i delikatnie ściągamy klemę z akumulatora - BEZ ROZŁĄCZENIA OBWODU. Jeśli chociaż przez momencik rozłączymy obwód (czyli puścimy jeden z zacisków miernika z klemą albo akumulatorem), przerwiemy tym samym obwód i zamkniemy go od nowa - w tym momencie samochód może pobrać bardzo duży prąd (np. komputery, centralny, alarm itp) i spalić nam miernik (bo często mierniki na mniejszych zakresach posiadają bezpiecznik topikowy). Tak więc nie można dopuścić do rozłączenia obwodu.
                                    Co do miernika, wystarczy taki z Biedronki za 15 zł. Będzie też on nam mierzył napięcie, więc warto się w niego zaopatrzyć. "

P.S. Dodam do tego, że amperomierz warto ustawić na początku na zakres 1A tak na wszelki wypadek. Po upewnieniu się, że mamy do czynienia z dużo niższym prądem dopiero wtedy dostosować zakres. Ale w większości wypadków zakres 1A da nam już dużo informacji.
                                    Jarek "Vinci"

Komentarz

• krzycho79vp
                                      Classic
                                      • 2009
                                      • 9

Dzięki wielkie "pantol"
                                      Jutro dam zanć co odkyję .

Komentarz

• PiterNZ
                                        Rider
                                        S_OCP Member
                                        • 2007
                                        • 389

U mnie jak auto nie zapalało po 2 dniach to powodem były ustawienia komputera. Po wyłączeniu silnika cały czas funkcjonował jak by samochód pracował. Postał noc w ASO i naprawili usterkę korygując program.

Komentarz

• shado
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2007
                                          • 5315
                                          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

"shado", dzięki za poradę. Jutro rano będę mierzył. Martwi mnie tylko to że, jak załącze centralny zamek i uruchomi się alarm to będę miał problem z otwartą maską silnika. Alarm sygnalizuje jej otwarcie. Pewnie będę musiał przedłużyć sobie kabelki i wypuścić przez grila chłodnicy. Notabene gdzie znajdę dokładny opis silnika. U ciebie widzę jakieś 1.9 TDi BXE - chodzi mi o to BXE. Jak się rejestrowałem to nie bardzo wiedziałem co mam wybrać i wybrałem ocję inne.
                                          Tu masz oznaczenia silnika:
                                          BIURO RACHUNKOWE WIELICZKA KSIĘGOWOŚĆ WIELICZKA

SPRZEDAM OII 1.9TDI Elegance 2007

Komentarz

Pracuję...